Madeleine om läkning – Artikel i Nära

Madeleine läkte sig själv med yoga: Själsligt hade jag slutat andas

Kraften i självläkning är enorm, vi behöver bara de rätta verktygen! Det menar Madeleine Wilhelmsson som gick in i väggen när all press och stress tog över. Trots otaliga läkarbesök blev hon inte bättre. Men att lyssna inåt och inse att enda vägen ut var en radikal livsstilsförändring, sådde ett frö till det självläkningsprogram Madeleine driver idag.

____________________________________

Hon utstrålar energi och styrka. Blicken är glasklar och att Madeleine Wilhelmsson, till vardags yogaterapeut och egenföretagare, under en period var så pass sjuk i både kropp och själ att hon knappt orkade sitta upprätt, är idag svårt att föreställa sig.

Madeleines egen resa från svår stressproblematik till balans, har stärkt henne i övertygelsen om att inget är omöjligt. Vägen till ett friskt liv har gått via självläkning där livsstil, kost och medicinsk yoga löpt som en röd tråd. Ur det föddes tanken på en terapeututbildning i självläkning, där kroppens fenomenala förmåga att läka lyfts fram som den naturliga kraft den är. En kraft vi alla bär inom oss. Madeleine skapade en samlad plattform där holism och vetenskap kunde förenas på ett professionellt sätt.

För henne hade stress-signalerna funnits länge och efter en bilolycka och utbrändhet rann bägaren över.

– Jag var 27 år, utbränd samt hade problem med sköldkörteln. Det var riktigt illa. Stress, ångest och fysisk smärta tog över min tillvaro, det värkte i hela kroppen och att umgås med folk var uteslutet. Att sova eller läsa var omöjligt, hjärndimman var kompakt och smärtan i ryggen intensiv. Det var helt enkelt ett nattsvart mörker som bröt ner mig fullständigt.

Det mesta i Madeleines tillvaro hade fram tills dess handlat om prestation och hon umgicks med människor som alla tycktes vara en framgångssaga i sig. Det var en värld där man hela tiden förväntades leverera på topp, vara duktig, och mönstret fanns där även under barndomen. Det räckte med ett enda fel på ett matteprov för att Madeleine skulle banna sig själv för sitt misslyckande. Sitt dåliga mående dolde hon skickligt bakom en leende fasad, samtidigt som de stigande stressnivåerna blev till en tickande bomb.

 

– Jag visste inte vad återhämtning var och själsligt hade jag slutat andas.

Madeleines tidigare ohälsa har präglat hennes liv på många sätt, inte minst yrkesmässigt. Att hon lämnat yrket som civilingenjör bakom sig och sedan drygt tio år tillbaka driver sin egen verksamhet och dessutom utvecklat den i Sverige unika utbildningen, är ingen slump. Madeleine kände stort behov och en längtan efter att arbeta med människor på ett läkande och pedagogiskt plan, snarare än att sitta klistrad vid ett Excel-ark dygnet runt. Hennes egna erfarenheter blev i sammanhanget en styrka.

– Inom loppet av tre år träffade jag drygt 20 läkare men jag blev inte bättre, utan sämre. Jag fick mängder me

d mediciner, allt från sömnpreparat till sköldkörtelmedicin och starka SSRI, ofta följt av rekommendationen att nu kunde jag börja leva som förut. Det vill säga återgå till min högpresterande cirkus.

– Bland alla dessa läkare fanns det inte en enda som tittade på grundorsakerna, som min kost, min livsstil och mitt negativa sätt att tänka. Medicinerna och dess biverkningar tärde också på mig.

Märkte snabb bättring

Vid det laget upplevde Madeleine att hon provat allt som fanns att tillgå – utom yoga. Uppgivet skrev hon in två ord i sökrutan på datorn: utbränd och yoga. En tvådagarsutbildning med fysisk närvaro dök upp på skärmen och hon bävade inför tanken.

– Hur tusan skulle jag fixa det, jag som inte ens kunde sitta upprätt vid mitt korta besök på stressmottagningen! Men jag stålsatte mig och när jag kom dit låg det 30 andra vrak där på ullmattor och grät. Det var otroligt tufft både mentalt och fysiskt, men jag lyckades ta till mig de fyra yogaövningarna på schemat.

Väl hemma igen började Madeleine praktisera sina nyvunna kunskaper och efter bara sex veckor mådde hon bättre än vad hon gjort under tre år med diverse andra behandlingar och mediciner. Det var nästan svårt att greppa. Först försvann ”hjärndimman”, hon kunde fokusera, därefter försvann ringandet i öronen. Så fortsatte det. Det ena symptomet efter det andra lindrades, för att sedan helt klinga av.

– Jag lärde mig bland annat att andas på rätt sätt, med långa djupa andetag, vilket gör att kroppen syresätts optimalt. Jag fick ett parasympatiskt påslag, det vill säga lugn och ro i nervsystemet. Följden av det blev att jag kom ner i varv, sömnen blev bättre och den onda cirkeln bröts. Efter det började jag utbilda mig mer inom yoga och hälsa, och på den vägen är det.

Basala ting främjar hälsan

Så vad gör då en självläkningsterapeut rent konkret? Enligt Madeleine går många omkring, kanske omedvetet, med en bild av att doktorns ord är lag och resten är flum. Men med den inställningen, menar hon, går vi också miste om mycket kunskap som bevisligen främjar vår hälsa. Sådant som vi själva kan göra för att stärka kropp och själ. Det handlar om basala ting som hur vi andas, vad vi äter, hur vi tänker. Sammantaget påverkar allt detta hur vi mår.

– I Sverige anses ofta det som inte enbart handlar om läkemedel och kirurgi som alternativ, ett område för sig, och klassisk medicin som ett annat. Det vill jag ändra på. I många länder inkluderar man kunskap om kost, näring och livsstil i den traditionella medicinen och man når fantastiska resultat. Syftet är, enkelt förklarat, att gå till botten med ohälsa, inte enbart dämpa symptom.

– När det gäller exempelvis svårt sjuka människor som drabbats av allvarliga sjukdomar, är sjukvården i Sverige suverän. Men att skicka hem cancerpatienter med råden att de kan fortsätta leva och äta ”som vanligt”, tycker jag är fel väg att gå. Det visar att dagens forskning inte nått fram till skolbänken i läkarutbildningen.

Hon fortsätter:

– Jag har under åren lärt känna några av landets främsta läkare, forskare och terapeuter inom yoga, livsstil, kost och näring och självläkningsutbildningen väver samman de olika områdena. Dessa personer är även föreläsare och utbildare på programmet, de skapar en helhet.

– Så i stället för att lägga onödig tid, möda och pengar på att träffa flera olika experter, kan du få alla råd vid ett och samma tillfälle. Det vill säga en självläkningsplan med rekommenderade andnings-, yoga- och meditationsövningar, en förändring i kost utifrån det du äter idag och en gedigen genomgång av din livsstil.

Positiva känslor i kroppen

Programmet riktar sig till den som är intresserad av självläkning, både privat och professionellt. Vissa går utbildningen för sin egen skull, medan andra vill skaffa sig ett nytt yrke eller en syssla vid sidan av sitt ordinarie arbete. Sedan starten för drygt ett år sedan har 140 personer utexaminerats och de är alla verksamma inom en mängd olika områden.

– Jag föreläser ibland på skolor och använder då mina kunskaper inom självläkning, säger Madeleine. Många ungdomar lider av prestationsångest, sömnsvårigheter och stress och vi underskattar vikten av återhämtning.

– En daglig rutin med några enkla yogapass i klassrummet, i kombination med livsstilsråd riktade till den här gruppen, står högt upp på min önskelista, säger Madeleine.

Hon hänvisar till en undersökning som gjordes för några år sedan av det amerikanska läkarförbundet (AMA) där man kunde konstatera att åtta av tio som sökte sig till en vårdcentral hade stress som grundproblem. Stress var alltså bidragande eller huvudorsak till att de sökte för hjärtproblem, högt blodtryck eller sömnsvårigheter.

Något som också i hög grad påverkar måendet är vårt tankemönster. Att ständigt fastna i negativitet skapar stress. I utbildningen finns ett särskilt avsnitt om just detta, om hur man stoppar och vänder en spiral av negativa tankar och vilka verktyg som behövs för att bemästra det.

– Allt du tänker skapar en känsla och utifrån vad du känner kommer du att bete dig på olika sätt. Om du kan jobba med att ersätta de negativa tankarna med andra tankar som stärker dig, alstras det i stället positiva känslor i din kropp. När du börjar tänka utifrån ett positivt perspektiv, ”det här kan jag inte påverka men det kommer att gå bra ändå”, kommer du sova bättre, må bättre, få mer energi och över lag bli en härligare människa att umgås med. Det är ju också grunden i all stresshantering, att jobba med sina tankar.

Du menar att ”stress aldrig finns här och nu”. Kan du utveckla det?

– Stress är alltid tankar om framtiden eller att du ältar saker om dåtiden. Stress finns aldrig här och nu. Yoga och meditation tar dig till ”här och nu”, när du är närvarande i din kropp. När du känner dina fötter mot golvet, då har ditt sinne inte en chans att tänka på vad du ska göra imorgon.

Nämn en personlig lärdom från den här resan!

– Jag äter idag ingen sköldkörtelmedicin utan håller det i schack med en sund kost. Jag vet hur jag ska andas och jag praktiserar regelbundet yoga. Insikten om kraften i självläkning har för min del varit, minst sagt, livsomvälvande.

Det här är Madeleine Wilhelmsson

Ålder: 41 år.
Bor: Östermalm, Stockholm.
Familj: Sambo och hunden Maya.
Gör: Driver Yogamana, två yogastudior på Östermalm i Stockholm med fokus på lugn och terapeutisk yoga, föreläser och utbildar i självläkning samt designar yogasmycken.
Motto: ”What you think you become – what you feel you attract – what you imagine you create.”
Kontakt: info@yogamana.se
Hemsida: www.yogamana.se
Instagram: @yogamadde, @yogamanastockholm, @dressedinmana

Tack till: Downtown Camper i Stockholm, där fotograferingen till det här reportage gjordes.

Text: Mia Bornberger
Foto: Mia Bornberger
Artikel från tidningen Nära – Läs artikeln här och se yogaövningar för självläkning här samt nedan.
Läs mer om hela STP- Utbildningen här 

Yoga som läker och stärker: 8 övningar att göra i din egen takt

Självläkningsterapeuten och yogainstruktören Madeleine Wilhelmsson delar med sig av ett läkande och stärkande pass som både lugnar och ger energi.

Text: Mia Bornberger
Foto: Mia Bornberger

Så fungerar Funktionell Medicinsk Yoga – ManaYoga

  • En lugn terapeutisk medicinsk yoga som används i självläkande syfte för ny kraft och energi. Utifrån det yogiska, energimässiga synsättet stärks i detta pass navelchakrat som står för kraft, energi och självförtroende.
  • Välj om du vill sitta i lätt meditationsställning med benen i kors på matta eller sitta på en stol.
  • Under alla övningar här intill, andas in och ut genom näsan, håll ögonen slutna under övningarna och håll fo­­kus mellan dina ögonbryn (i tredje ögat).
  • Släpp taget om dina tankar. Tänk ”sat” när du andas in och tänk ”nam” när du andas ut.
  • Utför övningarna lugnt och försiktigt, lyssna till din kropp och ingenting får göra ont.
  • Genom övningarna nedan andas du de långa djupa andetagen. Se instruktion för långa djupa andetag i övning nr 1.
  • Rotlås görs i slutet av de flesta övningar. Andas då ut all luft genom näsan, det vill säga töm lungorna på luft, knip sedan bäckenbotten, dra upp urinvägstrakten och dra in naveln. Håll detta rotlås i 3–5 sekunder. Slappna sedan av och andas in ett lugnt andetag genom näsan. Obs: Rotlås görs ej vid menstruation eller graviditet.

1. Långa djupa andetag

20220422-djupa-andetag.jpg

Ligg på rygg och lägg vänster hand på magen och höger hand lite längre upp på bröstet. Andas in så långsamt du kan genom näsan. Fyll lungorna fullt ut och låt magen expandera. När det är fullt, släpp taget och andas passivt ut genom näsan, varpå magen sjunker in. Vila några sekunder med andan ute till dess att kroppen själv tar initiativ till ett nytt andetag. Efter en stund känner du efter om du vill lägga ned armarna längs sidorna eller ha dem kvar på magen. Gör detta i 5–7 minuter.

Effekt: Skapar lugn och avspänning, ökad syresättning och förbättrad cirkulation genom hela kroppen.

2. Eldandning i örnen

20220422-Eldandning.jpg

Sitt upp med benen i kors (eller sitt på en stol). Sträck upp armarna i 60-gradig vinkel mot taket. Handflatorna tittar på varandra. Eldandas, vilket betyder att du med små snabba och ytliga andetag andas in och ut genom näsan. När du andas in snabbt trycker du ut magen, och vid utandningen drar du aktivt in magen. Andningen ska vara som en snabb flämtning in och ut genom näsan. Avsluta genom att andas in, andas ut, och gör ett rotlås. Ta ner armarna. Rulla axlarna några varv. Gör detta i 1–3 minuter. Vila 1 minut.

Obs: Gör ingen eldandning vid menstruation eller graviditet, utan gör då endast långa djupa andetag i positionen.

Effekt: Ökar blodcirkulationen, öppnar upp framsidan av bröstet och sätter igång energin i kroppen.

3. Växelvis ben- och armlyft

20220422-ben-och-armlyft.jpg

Ligg på rygg med raka armar ner längs med sidorna och handflatorna vända nedåt. På en inandning lyft vänster ben och höger arm rakt upp mot taket 90 grader. Andas ut, håll emot med magen och kom långsamt och kontrollerat ner med benet och armen igen. Andas in, lyft höger ben och vänster arm. Andas ut, kom ner. Fortsätt. Hämta kraften från magen. Gör detta i 1–3 minuter. För att avsluta gör ett rotlås med ett ben och en arm mot taket. Vila 1 minut.

Effekt: Jobbar med armar och ben, stärker magen och koordinationen.

4. Väderkvarnen

20220422-Vaderkvarnen.jpg

Stå upp med fötterna 60–90 cm isär, armarna utåt sidorna, parallella med golvet och handflatorna vända neråt. Andas in, sträck på kroppen, andas ut och för vänster hand ner till utsidan av höger fot samtidigt som du tittar upp mot höger hand som sträcker upp mot taket. Andas in, kom tillbaka till med ryggen rak och armarna parallella med golvet, andas ut och växla sida. Rör dig från höfterna. Gör detta i 1–3 minuter. Avsluta med rotlås. Vila 1 minut.

Effekt: Masserar bukorgan, sätter igång blodcirkulationen och ger energi.

5. Alternativ ryggflex

202204022-Alternativ-ryggflex.jpg

Sitt i lätt meditationsställning, placera händerna på axlarna med fingrarna fram och tummarna bak. Armbågarna utåt sidorna. Andas in och flexa fram ryggen samtidigt som axlar och huvud mjukt pressas bakåt. Andas ut och flexa ryggen bakåt samtidigt som armbågarna strävar efter att mötas framför kroppen och hakan går ned i bröstet. För att avsluta räta upp kroppen och avsluta med ett rotlås. Gör detta i 1–3 minuter. Vila 1 minut.

Effekt: Mjukar upp bäcken, ryggrad, skuldror, bröstkorg, axlar och nacke. Stimulerar hjärta och sköldkörtel.

6. Sat Kriya

20220422-Sat-kriya.jpg

Sitt i klippställningen (på hälarna) eller sitt på en stol med fötterna stabilt mot marken. Rak i ryggen, med hakan lätt indragen, knäpper du nu händerna. Kvinnor lägger vänster tumme överst och män lägger höger tumme överst. Räta ut pekfingrarna och tryck dem mot varandra. Sträck ut armarna framför dig och lås armbågarna. Sträck nu armarna mot taket utan att ta med bröstkorgen upp. Håll denna ställning under hela övningen. Gör ett kraftfullt rotlås samtidigt som du säger sat (utdraget ”a”). Släpp rotlåset samtidigt som du säger nam (utdraget ”a”). Andningen sköter sig själv, ögonen är slutna och under dina stängda ögonlock håller du fokus i tredje ögat. Avsluta övningen med att andas in, sträck upp maximalt, andas ut, håll andan ute och gör rotlås. Gör övningen i 1–3 minuter. Viktigt: Vila därefter under minst lika lång stund som du gjort övningen.
Obs: Den här övningen görs ej vid menstruation.

Effekt: Sat Kriya bygger grund och styrka i kroppen. Övningen ger energi, stärker hjärtat, jobbar på matsmältningen och masserar bukorgan. Yogiskt anses detta vara en av de absolut kraftfullaste övningarna som finns för att skapa energi och bygga rotsystem.

7. Vila

Vila nu på rygg 5– 10 minuter och gå sedan vidare till meditation.

8. Meditation Sitali Pranayama

20220422-Meditation-Sitali-Pranayama.jpg

Sitt i lätt meditationsställning. Hakan är lätt tillbakadragen. Rulla tungan som ett rör i U- eller V-form med tungspetsen pekande ut genom munnen (om du inte kan göra detta låt tungan bara hänga ut genom munnen). Andas in ett långt djupt andetag via din rullade tunga och ut genom näsan. Fortsätt på detta sätt i 7–11 minuter. Vila och känn på effekterna av meditationen.

Effekt: Denna andningsmeditation används yogiskt för att ge kraft och energi. Den har en kylande effekt och kan därför användas som febernedsättande, vid vallningar eller varma sommardagar. Enligt yogiska skrifter sägs denna teknik motverka åldrandeprocessen. Meditationen används även i syfte att påverka kroppens avgiftning och stimulera ämnesomsättningen.

Fler nyheter

Yoga & Frukost – Onsdagar i Mars

Ge dina onsdagsmorgnar en frisk och balanserad start med magisk yoga och efterföljande frukt-frukost 🍓🧘‍♀️ Välkommen till våra Wellness ... Läs mer

Medicinsk yoga även på helgen m.m.

Vårens alla nyheter 2025 Vi är så glada att kunna presentera vårens klasschema med starter från v.2. ... Läs mer

Självläkningsterapeutprogrammet STP® – en unik hälsoutbildning i tre steg!

Kunskap du har nytta av hela livet! Den 23 mars välkomnar vi ytterligare en grupp på steg … Läs mer